ادامه مقاله اعتیاد
اعتیاد چیست؟
در مورد اعتیاد سوالات بسیاری در ذهنها وجود دارد و هنوز اینکه مصرف بعضی از قرصها میتوانند در بدن اعتیاد ایجاد کنند یا خیر جای سئوال دارد و محققان در مورد این موضوع که یکی از بزرگترین معضلات جوامع است در حال تحقیق هستند.
آنچه که در طی سالیان سال کشف شده است آن است که اعتیاد تنها به مواد خاص نیست بلکه تکرار هر آنچه که ضروری نیست میتواند در بدن فرد تبدیل به اعتیاد شود. مانند اعتیاد به پرخوری و در پی آن چاقی، سیگار کشیدن و یا حتی استفاده از اینترنت.
اعتقاد اولیه در سالیان سال قبل در مورد مصرف الکل و مواد مخدر آن بود که استفاده از این مواد میتواند در بدن عادتی بوجود آورد که ترک آن سخت است. اما بعدها مشخص شد که اعتیاد بخشی از شخصیت فرد میشود.
به این معنا که وقتی فرد از آن استفاد نکند دچار مشکلات روحی و جسمی میشود و نمیتواند درست عمل کند و ماده کمکم تبدیل به بخشی از زندگی میشود که زجر آور است. دقیقا مثل بیماریهای لاعلاج.
اینکه برخی از مواد تاثیر مستقیم روی مغز میگذارند کاملا مشخص است و سالهاست که به اثبات رسیده است. تاثیر این مواد این طور است که مصرف کننده مدام میخواهد که بار دیگر آنها را امتحان کند و این مصرف مدام ادامه مییابد.
اعتیاد یک بیماری مغزی
ما به همان دلیل به مادهای معتاد میشویم که از آن برای اولین بار استفاده میکنیم. دلیل آن مطمئنا لذتی است که از استفاده از آن بردهایم. بسیاری از افراد مواد مخدر را تنها یک بار تجربه کردهاند و دیگر به طرف آنها نرفتهاند اما تمامی آنها احتمال معتاد شدن را با خود داشتهاند.
آخرین تحقیقات علمی اعتیاد را یک بیماری مغزی خوانده است. هنگام مصرف مواد و یا هر کاری که لذت بسیاری در ما میآفریند مغرماده ای به نام "دوپامین" را از خود آزاد میکند. این ماده دقیقا همانی است که باعث لذت بردن ما میشود که هر چه مقدار مصرف ما از مواد لذت بخش بیشتر باشد این ماده بیشتر ترشح میشود و در نهایت هم میتواند "اور دوز" یا شوک ناشی از مصرف را سبب شود که بسیاری اوقات کشنده است.
تاثیر "دوپامین" در مغز است که سبب میشود ما به مصرف دوباره ماده کشیده شویم. حتی اگر این لذت، ورزش کردن و یا خوردن غذا باشد ممکن است احساس اشتیاق برای مصرف مجدد در ما بوجود آید.
ترشح بیش از حد "دوپامین" اختلالی در مغز بوجود میآورد که برای رفع آن مغز مجبور به تحرک بیشتر است که به همین خاطر موادی را بیش از حد ترشح میکند که حالات مختلف رفتاری عجیب و حتی افسردگی در فرد مصرف کننده بوجود میآورند.
در طول زمان و مصرف بیش از حد، مغز دیگر به اندازه قبل "دوپامین" را ترشح نمیکند و به همین خاطر لذت مصرف پائین میآید. وقتی مصرف بیشتر شود کمکم ماده کنترل مغز را به دست میگیرد و آنگاه است که دیگر رفتارهای فرد کاملا غیر عادی میشود.